Heli Viiri Tietoa, taitoa, tahtoa.

Luokkasota ei nappaa adventtisohjossa

 

Viime vuosina suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaa on häirinnyt, mitä kummallisimmilla nimiyhdistelmillä itseään tituleeraava joukko rettelöitsijöitä. Rauhalliset mielenosoitukset ovat joko karanneet käsistä tai sitten mielenosoittajien joukkoon soluttautunut henkilöitä, joiden ainoana tarkoituksenakin on ollut rikkoa paikkoja ja kerätä itselleen mediahuomiota. Tänä vuonna porukka nimitti itseään luokkaretkeläisiksi. Kuokkavieraatkin on itsenäisyyspäivän vastaanoton nurkilla nähty. Kansan syviltä riveiltä huliganismille on turha odottaa ymmärrystä.

2,4 miljoonaa suomalaista nautti jälleen Yle-verolleen vastinetta katsellen televisiosta itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Harva ohjelma vetää enää puolta kansasta television ääreen. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on uudistunut ajassa ja onnistunut säilyttämään kansansuosionsa. Vastaanotto on näyteikkuna suomalaiseen tasavaltalaiseen yhteiskuntaan, ei mikään eliitin juhla. Itsenäisyyspäivän vastaanotolta kuka tahansa voi bongata tuttuja urheilusankareita, kulttuurielämän vaikuttajia ja hyväntekijöitä. Tutut naamat ja haastateltavat tekevät juhlasta kotoisan tapahtuman, johon voimme itse kukin osallistua kotisohvalta. Pukukoodi on meille kansalaisille varsin vapaa, me katselijat voimme osallistua juhlaan joko verkkareissa kaljapullo kädessä tai puku päällä shamppanjaa siemaillen.

Vuodesta toiseen juhliin pääsevät kansanedustajat, vuosikertapääministerit ja piispat ovat kansan itsensä valitsemia edusmiehiä ja –naisia.  Juhla työllistää satamäärin ompelijoita, kampaajia ja kosmetologeja. Maakunnissa väännetään herkkunyssäköitä rinta rottingilla, kun presidentinlinnan tilaus osuu kohdalle. Edustajiensa kautta koko Suomi osallistuu tapahtuman järjestelyihin, joten kyseessä on kollektiivinen tapahtuma. Yhteisöllisyyden tuntemus selittää itsenäisyyspäivän vastaanoton suosion. Vastaanoton televisiointi ja juonnot ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten takaisesta. Takana ovat ne luokkayhteiskunnan ajat, jolloin vuorineuvokset olivat itsenäisyyspäivän vastaanoton vakiokalustoa. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on kiinteä osa suomalaisten itsenäisyyspäivän viettoa.

Kun katsoo ulkona olevaa joulukuista pimeyttä ja adventtisohjoa, niin luokkayhteiskuntaa vastaan osoitetut mielenosoitukset eivät saisi minään muuna päivänä kuin itsenäisyyspäivänä yhtä paljon huomiota osakseen. Tarkkaan harkittua mediasuunnittelua huliganismijoukolta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat