Heli Viiri Tietoa, taitoa, tahtoa.

Saako puuta polttaa?

 

Suomessa käytetyn puun kokonaismäärästä poltettiin lähes 52 % viime vuonna. Puun poltto on hieman lisääntynyt viime vuosina. Puusta pitäisi pyrkiä tekemään mahdollisimman korkealle jalostettuja tuotteita. Meillä on kuitenkin suljettu sellu- ja paperitehtaita taajaan tahtiin ja korvaavaa puun teollista käyttöä syntyy niukasti. Metsäteollisuuden tuotevalikoiman uudistuminen on hidasta. Biojalostamoiden laajaa tulemista saadaan vielä odottaa.

Sillä välin meidän on syytä suhtautua vakavasti puun polttamiseen energiaksi. Suomi tuo energiastaan 70 % eli valtaosan. Suomen vaihtotase on ollut vuodesta 2011 lähtien alijäämäinen. Nyt vaihtotaseen alijäämä on taittunut, mutta ei lisääntyneen viennin ansiosta, vaan koska emme enää kykene tuomaan ulkomailta läheskään yhtä paljon tavaraa kuin ennen. Pelkästään tuontimme arvo Venäjältä on yli 10 miljardia euroa vuodessa. Yli 82 % tästä summasta on öljyä, öljytuotteita, kivihiiltä, kaasua ja sähköä. Samaan aikaan vientimme arvo Venäjälle oli vain puolet tuontimme arvosta. Ulkomaisen energian käyttäminen velkaannuttaa meitä.

Lapissa on runsaasti tarjolla kuitupuuta. 1960-luvulta lähtien Lapin metsien on uudistettu voimaperäisesti, joten Lapin metsien tilavuus ja kasvu ovat lisääntyneet. Hoitorästit kasvattavat kuitenkin korjuukustannuksia tulevaisuudessa. Jos metsiä ei harvenneta ja hoideta ajoissa, tulevaisuudessa myös tukkipuukertymä heikkenee. Arvokkaita tukkeja kannattaa kuljettaa pitempiäkin matkoja jalostettavaksi. Kuitu- ja energiapuun kohdalla Lapissa ovat ongelmana pitkät kuljetusmatkat. Risuja ja kuitua ei kannata kuskata 200 kilometriä etäämmälle. Hakkuita tulisi kiireesti lisätä erityisesti nuorissa metsissä.

Monipuolinen metsien hyödyntäminen turvaa työpaikkoja Lapissa. Suuria pääomia vaativia biojalostamoinvestointeja odotellessa meidän on lisättävä puun alueellista käyttöä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja alueellisissa lämpölaitoksissa.

Heli Viiri

kansanedustajaehdokas, Kesk.

 

Julkaistu 30.12.2014 Lapin Kansassa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kuorma-auton päälle rakennettu pellettilaitos, joka toimii pelletillä, on oikea ratkaisu.
Sellainen on jo rakennettu, mutta yhteiskunta nukkuu Ruususen unta.

Henry

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

"Puusta pitäisi pyrkiä tekemään mahdollisimman korkealle jalostettuja tuotteita. Meillä on kuitenkin suljettu sellu- ja paperitehtaita taajaan tahtiin ja korvaavaa puun teollista käyttöä syntyy niukasti."

Tässä on tietty ristiriita. Sellu- ja paperitehtaat eivät todella ole mitään korkean jalostusasteen tuotantoa. Sen sijaan paraslaatuinen puutavara roudataan vaikkapa Tanskaan tai Japaniin jatkojalostettavaksi ja siitä saadaan huonekaluina ja talotuotteina moninkertainen hinta.

Sama koskee muutakin suomalaista teollisuutta. Bulkin tuottaminen ei missään päin maailmaa ole kovin tuottavaa. Koko ajan on hoettu suuren mittaluokan markkinoista, kun pienen maan etu olisi erikoistua korkean jalostuasteen tuotteiden tuottajaksi vaikkapa Sveitsin malliin.

Tälläinen savupiippuaikakauden ajattelu ei sovi nykyiseen maailmaan kovinkaan hyvin. Itse epäilen teollisten johtajiemme keskittyvän suurten tuotantojen malliseen 'pavunlaskentaan' ja duunareiden kyykytykseen todellisen innovoinnin sijaan. Nokia on hyvä esimerkki tästä "johtamiskulttuurista", missä kosketusnäytöt teilattiin, kun ne eivät koskaan mukamas tule yleistymään...

Suomi kelvanneekin lyhyen teknologisen kauden jälkeen taas palaamaan sellunkeittäjäksi ja raaka-aineiden tuottajaksi muille, kehittyneemmille valtioille.

Käyttäjän HeliViiri kuva
Heli Viiri

Sellutehtaankin on mahdollista muuttaa tuotantosuuntaansa korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Ainoa vaihtoehto ei suinkaan ole tehtaiden sulkeminen ja myynti ulkomaille osina. Meillä tätä tuotantosuunnan muutosvaihtoehtoa on käytetty niukasti. Uimaharjun sellutehtaalla Pohjois-Karjalassa on siirrytty liukosellun tuotantoon. Kyseessä on suhteellisen uusi sellutehdas, mutta kaukana markkinoista hankalien kuljetusyhteyksien takana. Tätä erikoistumista olisi voinut käyttää myös Kemijärvellä, mikä olisi taannut tehtaan toiminnan jatkuvuuden. Näköalattomuus esti uudistumisen tässä tapauksessa.

Toimituksen poiminnat