Heli Viiri Tietoa, taitoa, tahtoa.

Ehdoton ei metsämaan kiinteistöverolle

 

Viime aikoina ovat kiihtyneet kannanotot metsämaan saattamisesta kiinteistöverolle.

Metsäverotus uudistettiin vuonna 2006, jolloin siirryttiin pinta-alaverotuksesta myyntituloverotukseen. Puun myyntitulojen verotusta kiristettiin tämän vuoden alussa. Puun myyntitulojen perusveroprosentti on 30 %, mutta 30 000 euron ylittävistä pääomatuloista pitää maksaa veroa 33 %.

Tämän lisäksi tänä keväänä on alle kahden hehtaarin tiloille Lapissakin alettu määrätä kiinteistöveroja. Samat pienet tilat ovat voineet aiemmin olla pinta-alaverotuksen piirissä. Osalla näistä tiloista on vielä ehdoton rakennuskielto. Kun puuta ei ole myyty, niin verottaja on päättänyt muistaa kiinteistöverolla. On syytä ihmetellä, millä perusteilla kiinteistövero määrätään kohteelle, johon ei saa missään olosuhteissa rakentaa?

Myyntituoton verotus, puun hintatason maltillinen kehitys ja korkeat hoito- ja uudistamiskustannukset pitävät metsätalouden kannattavuuden meillä hyvin maltillisena. Metsäteollisuutemme kilpailukyky täytyy turvata tulevilla veroratkaisuilla. Kaikille metsämaille määrättävä kiinteistövero ei paranna teollisuutemme kilpailukykyä eikä lisää kiinnostusta investoida Suomeen. Merkittävissä kilpailijamaissamme ei ole käytössä metsämaan kiinteistöveroa.

Kiinteistöveron ehdottajilta unohtuu helposti myös, että suurin osa yksityismetsänomistajista, 45 %, on eläkeläisiä, joten lisäverotus kohdistuisi erityisesti pienituloisiin. Seuraavaksi suurin ryhmä metsänomistajissa ovat tavalliset palkansaajat. Kiinteistövero ei tasaverona huomioi metsämaan tuottokykyä eikä metsänomistajan maksukykyä. Metsien vaihtelevasta rakenteesta johtuen hakkuumahdollisuudet eri tilojen välillä vaihtelevat, eikä kaikilla ole mitään myytävää. Jotta voitaisiin uudelleen arvioida eri tilojen metsämaan tuottokykyä, niin vaadittaisiin satojen miljoonien eurojen arvoinen arviointijärjestelmä. Viime aikoina kaikki poliitikot ovat olleet herttaisen yksimielisiä byrokratian purkamisesta.

Lisäksi metsämaan kiinteistövero tulisi ennen pitkää johtamaan jokamiehenoikeuksien purkamiseen. Metsämaan kiinteistöveron esittäminen on täysin edesvastuutonta ja asiasta mitään ymmärtämättömien populismia.

Heli Viiri (keskustan eduskuntavaaliehdokas)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kepu on aina rakastanut veroilla kerättyjä tukiaisia.

Verolle vaan ja raakimman jälkeen, niin sitten voi tukiaisia korottaa.

Jouni Nordman

Eli ehdotat jokamiehenoikeuksien lakkauttamista, sillä vero metsämaasta muuta myös sen antimien omistus suhteeseen?

Pekka Iiskonmaki

En näe siinä jatkumoa. Verot tulee kuitenkin. Suomi kiristää jatkossakin verojaan niin kauan, että maan talous romahtaa.

Ei siinä minun mielipidettäni kysytä. Äänestän kuitenkin jossain vaiheessa jaloillani.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pinta-alaverosta luopuminen oli jo raskas virhe, sillä kavennettiin kuntien veropohjaa vapauttamalla valtio, metsäyhtiöt ja kaupunkilaismetsänomistajat kunnallisverosta.

Käyttäjän HeliViiri kuva
Heli Viiri

Kyse ei ole siitä, että minä ehdottaisin jokamiehenoikeudesta luopumista. Jos metsämaalle tulee kiinteistövero, niin tämä tulee johtamaan väistämättä siihen, että ikiaikaiset nautintaoikeudet toisten mailla, kuten marjastus, tulevat loppumaan.

Toimituksen poiminnat