Heli Viiri Tietoa, taitoa, tahtoa.

Vapaudenpuiston puille karsinta

Joensuun keskustan Vapaudenpuiston valon määrän lisäämiseksi ja Kaupungintalon esiin saamiseksi on esitetty puiston puiden kaatoa ja jopa todellisuudessa täysin mahdotonta puiden siirtoa. Isot havupuut eivät juurru siirron jälkeen, vaan ne väistämättä kuolisivat. Muutaman tuhat euroa siirtoon saisi uppoamaan rahaa. Tähän turhuuteen ei pidä käyttää kaupunkilaisten rahoja.

Kaupunkilaisille toteutetussa kyselyssä tuli selväksi, että enemmistö haluaa isojen puiden säilyvän, mutta Vapaudenpuistoon kaivataan lisää valoa ja vähemmän humalaisia. Nykyisellään kaupungin keskeisimmällä paikalla olevassa puistossa ryypiskellään pensaiden katveessa päiväsaikaankin, mikä rajoittaa puistoa käyttöä.

Jos puut osoittautuvat lahoiksi, on päätös melko helppo, mutta elinvoimaisilta ne näyttävät. Ammattitaidon puute on tähän asti ilmeisesti pitänyt kompromissiratkaisun piilossa. Helpointa olisi poistaa muutamia alaoksia. Kaupungintalon saa näkyviin ja puiston valaistummaksi niinkin helposti. Ja toimenpide ei aiheuta lahoriskiä puihin, kun se tehdään oikein. Lisäksi poistetaan kaikki pensaat, joihin ihmiset tekevät lähinnä tarpeitaan ja suositaan matalia kukkaistutuksia. Maalaisjärjellä toteutettu ratkaisu on halpa ja tyydyttää varmasti kaikkia.

Jaakko Karvonen, MMM, tutkija, kuntavaaliehdokas kesk.

Heli Viiri, MMT, metsien terveyden ja tuhojen dosentti, kuntavaaliehdokas kesk.

 

Kirjoitus on julkaistu Karjalan Heilissä 22.3.2017, mutta tittelit jätettiin julkaisematta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat